Karadeniz kıyısında bir yerleşim merkezi olup Kastamonu'nun en fazla turist çeken ilçelerindendir.Denizi,ormanları,tabii kumsalları ve İgrova mağaraları ile ünlüdür.
TARİHÇE....
Eski bir yerleşim yeri olan Kastamonu yöresi, Milattan Önce 18’nci yüzyılda Kaşkaların yurdu olarak bilinir. Bölge, M.Ö 13’ncü yüzyıldan sonra Frigyalıların, M.Ö 7’nci yüzyılda Kimmerlerin, M.Ö. 3’ncü yüzyılda da Pontus Krallığı’nın egemenliği altına girer. Pontus Krallığı M.Ö. birinci yüzyılda Romalılar tarafından yıkılır ve Paphlagonia Eyaleti kurulur.
Abana’nın bilinen ilk kayıtları da bu döneme aittir. M.Ö. 64 yılında Amaseia (Amasya)’da doğan ünlü tarihçi Strabon’un yazdığı Geographika (Coğrafya) adlı kitapta Abana’nın da adı geçer. Strabon, o zamanki adı Abonuteichos olan Abana’yı küçük bir kasaba olarak tanımlar. Kitabın bir başka yerinde de Abonuteichos için “Pontos kıyısında küçük çapta bir donanma yeri” ifadesini kullanır.
Yüzyıllar boyu Bizans egemenliği altında kalan bölge, 1084 yılında Emir Gazi Gümüştigin tarafından ele geçirilir. Bölge, Türklerde uzun süre kalmaz. 1096-1099 yılları arasındaki Birinci Haçlı seferleri sırasında yeniden Bizans topraklarına katılan bölge, 1223 yılında Anadolu Selçuklu Devleti komutanlarından Hüsamettin Çoban tarafından ikinci kez fethedilir ve Bizans egemenliği sona erer
MAHALLİ YEMEKLERİ....
Abana'nın en meşhur yemeği saçta yapılan "bazlamaç" adı verilen hamur işidir.Bazlamaç isteğe göre yanında yumurta ile de yenmektedir.Ayrıca etli ekmek,gözleme ve tarhana çorbasıda meşhurdur.
ABANA ULASIM:Abana,ya karayolu vasıtası ile ulaşmak mümkündür.İstanbul,dan yaklaşık olarak 600 km.dir.Ankaradan,da 400 km kadardır.
ABANA'DAN GÖRÜNTÜLER...